TIN LIZZIE

DATE: 2022 | LOCATION:  Tugun, Gold Coast, QLD

The simple direction was for Tin Lizzie to be a ‘big tin shed’. 
The challenge was creating a form expressing these aspirations, local vernacular architecture while embracing the coastal location.


Typical shed form is minimal so key qualities were given prominence.

The tin roof is exaggerated by reaching low towards the street, a contemporary take on the traditional shed.

Angled blockwork walls cut to mimic the roof provide privacy and a backdrop for vegetation.

The layout was influenced by the desire to create a link between the beach and pool, providing necessary facilities along the journey.

Open plan arrangement of living spaces introduces passive solar design solutions to a south-facing area. 

A negative space garden surrounded by operable glazing helps cool NE trade winds before they flow into living spaces and escape through the void. 

The entry void and vaulted ceiling allow natural light which is diffused by polycarbonate wall treatments. 

Images by:

ANDY MACPHERSON

SD_TINLIZZIE-5
SD_TINLIZZIE-18
SD_TINLIZZIE-20
SD_TINLIZZIE-2
SD_TINLIZZIE-16
SD_TINLIZZIE-15
SD_TINLIZZIE-14
SD_TINLIZZIE-11
SD_TINLIZZIE-12
SD_TINLIZZIE-10
SD_TINLIZZIE-17
SD_TINLIZZIE-9
SD_TINLIZZIE-13
SD_TINLIZZIE-7
SD_TINLIZZIE-8
SD_TINLIZZIE-6
SD_TINLIZZIE-3
SD_TINLIZZIE-1
SD_TINLIZZIE-4
SD_TINLIZZIE-19