MT HOUSE

DATE: 2006 | LOCATION:  Currumbin, Gold Coast, QLD

The house is approximately 150m2 and the second residence on the long, steep site with views to the Currumbin Alley, and on to Palm Beach, Burleigh Headland and Surfers Paradise beyond. 

There was a long, complex approval process before any construction could take place, which included the siting of this residence into the existing landscape and to minimise the impact to the existing dwelling. A low pitch was selected for the main roof so as not to impair views from the existing residence. A steeper roof to the southern side of the house allows natural light and ventilation through to the lower levels via north facing clerestory glass louvres. The floor levels selected enable direct entry on grade to all three levels. 

The main living level is accessed by a bridge through the rainforest with views through the semi frameless glass balustrades to the spectacular ocean vista beyond. The bridge leads to a deck that has clear sheet roofing which enhances the rainforest surroundings. The external materials used were Colorbond and fibre cement; the colours are earthy tones to blend with the natural environment. All walls and roofs were insulated to minimise heat loss and gain. Anodised aluminium windows and doors were used to allow maximum openings, and the multi-stacking doors blur the boundaries from inside timber floors to external timber decks. This also enhances the feeling of space. Through the interiors, the main intention was to give the impression of space as well as a minimalist feel. Internal linings and finishes are predominantly white creating contrast to the timber flooring and decks.

The result is a clean, simple and elegant finish. The Client's main comment is that the house has a very relaxed and free feeling and is a pleasure to live in.

 

© 2000 - 2018 | Shane Denman ARCHITECTS. 
 

  • White Vimeo Icon
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon